Online Girl

11:21 AM

Zdravo :))  
  
Današnji post želim da posvetim internetu, tačnije načinu na koji provodimo vreme na istom. Svesna sam da će ovo biti malo duži post, tako da bih uz čitanje preporučila šolju vašeg omiljenog napitka! :)


Ranije, ja sam bila osoba koja je provodila sate i sate uzaludno na internetu - skrolovala sam u nedogled na tumblru, gledala jedan muzički video nekoliko puta za redom (pa puta 10 otprilike :D)... Sati su prolazili, jutra su svitala, a ja na to nikada nisam gledala kao na problem, jer mi se nikada nije desilo da sam zapostavila obaveze (školu, fakultet npr.) zbog toga.

Međutim, shvatila sam da sam umesto nekog hobija, čitanja knjige ili učenja nekog novog jezika počela više da posežem za laptopom i da sve besmislenije provodim svoje slobodno vreme. Posle nekog vremena sam znala da to mora da prestane, tako da sam sebi rekla da za svaki sat koj provedem na fejsu, tumblru, pinterestu, yt i srodnim sajtovima, još toliko vremena moram da provedem i na edukativnijim portalima koje ću kasnije moći da stavim u svoj CV. Napominjem, ne mislim da je vreme provedeno na internetu uzaludno i besmisleno, već da sam ja umesto onog edukativnijeg lica interneta, odabrala ono gde sam svoje vreme davala i na gledanje spotova za pesme koje me ni najmanje ne zanimaju. Zato vam u nastavku ovog posta pišem još poneki savet i predlog edukativnih sajtova koje sam usput otkrila.. 

1. Pre svega, Duolingo. Besplatni program za učenje stranih jezika koji možete pokrenuti sa računara, ili na smartfonu putem aplikacija za android, iOS, i Windows operativne sisteme. Program koji po meni više liči na interaktivnu igricu vam pruža mogućnost da kroz lake korake naučite novi jezik, ili da se podsetite onog kursa jezika koji ste upisali još kada ste bili u osnovnoj školi :)). Za sada, Duolingo nudi interaktivne programe za španski, francuski, italijanski, nemački, ruski, norveški, portugalski, irski, švedski, danski, turski, čak i ESPERANTO :D, a u toku su pripreme programa za još desetak jezika.. Svako može da nađe nešto za sebe, tako da je ovaj program moja No.1 preporuka ! :)2. Coursera, iversity, Khan Academy su sajtovi na kojima možete pronaći ogroman broj kurseva iz skoro svih oblasti, koje takođe možete posećivati ili sa računara ili putem aplikacija za telefon (sem iversity-ja, on nema i dalje osposobljenu aplikaciju za smartfone). Ovi sajtovi su zaista sveobuhvatni, tako da mislim da nema poente da vam pričam o programima koje nude, već da to morate sami da istražite. Garantujem vam da će vas na svakom privući nekoliko programa, ja sam imala momente kada sam se prijavila na nekoliko kurseva i u pokušaju da postignem sve, nisam nijedan završila. Tako da je moj predlog da pregledate sve, i za početak odaberete samo jedan i njemu se posvetite u potpunosti. 3. Za razliku od prethodna dva predloga za koje vam je potrebno znanje engleskog jezika, sledeći predlog je domaći sajt Trampa Znanja koji služi upravo razmeni znanja. Naime, reč je o tome da svako od nas može da ponudi časove nečega u čemu je dobar (jezika, programiranja, slikanja, kuvanja..) a da zauzvrat umesto novčane nadoknade dobije časove plesa npr., ukoliko je to nešto što ga interesuje. Ukoliko se brinete za vašu bezbednost, s obzirom na to da su u pitanju oglasi - razumem vas u potpunosti. I meni je to bilo prvo na pameti, zato je jako pametno što se prvi časovi uvek održavaju online, odnosno preko skajpa, tako da možete malo bolje da se upoznate sa svojim učiteljem (u isto vreme i učenikom). 
4. SoloLearn je na neki način najsrodniji platformama koje sam navela pod brojem 2, ali meni je lično najdraži i najkorisniji, tako da ga namerno odvajam. Ovaj sajt je više usmeren programiranju, a neki od tutorijala koji možete proći su C++, Java, Java Script, Python, HTML, Digital Marketing, Photoshop, ali takođe i Make up kursevi, kursevi fotografije i Božićne fotografije. Na kraju završenog kursa dobijete sertifikat na mail, koji kasnije možete povezati i sa LinkedIn nalogom. Tutorijali su zanimljivi, ne zahtevaju puno vremena (ja sam jednom bila toliko zaludna i za nekoliko sati završila kurs za PS C6), tako da su moja apsolutna preporuka! Svaki kurs je dostupan i za android, iOS i Windows operativne sisteme i besplatan je. 5. Opet se vraćamo na domaće sajtove, i pričamo o Webinariumu. Ne znam koliko puta mi se desilo da sam naletela na neki seminar kom sam želela da prisustvujem, ali je bio vezan za određeni fakultet, u nekom drugom gradu, bio je preskup ili jednostavno nisam imala vremena.. Upravo zbog toga sam i zavolela Webinarium, jer su u pitanju online seminari koje možete gledati ili uživo, ili na prekide na yt - prvo 15 minuta dok doručkujete, pa zatim tih 5 minuta dok čekate autobus, 20ak minuta u prevozu (ne ukoliko vozite :D)... Na prekide, ali opet celovito na kraju dana. I najvažnije, u vreme kada vama najviše odgovara. U pitanju su mahom seminari vezani za IT, marketing i online poslovanja. Predavači su najstručniji ljudi iz zemlje i regiona, i potpuno je besplatno, tako da ima moju preporuku!I još jedan, bonus predlog, je da ove letnje novembarske dane iskoristite što je više moguće! Tako da ukoliko ste poslom vezani za laptop, izađite u obližnji kafić sa baštom tako da dok radite možete da upijate i sunčeve zrake dok nas i oni ne pozdrave na duži period. 
I P.S. Na kraju mog prvog posta možete pronaći još jedan predlog, tako da obavezno bacite pogled! ;) xx  Aleksandra :)

You Might Also Like

2 komentara